Секрети смачного плову від шеф-кухаря

* Моркву потрібно різати довгою соломкою і ні в якому разі не терти. Не бійтеся переборщити з довжиною, чим довша соломка, тим смачніший плов.

* Кращий посуд для плову — товста чавунна каструля, глибока і товста пательня, чавунний казан. У будь-якому варіанті — з кришкою, яка щільно прилягає.

* Сіль і спеції найкраще додавати в середині приготування зірваки (так східні народи називають «заправку» з м’яса, моркви і цибулі).

* Як би вам не хотілося відкрити кришку і заглянути в каструлю, не робіть цього, поки не велить рецепт. І ні в якому разі не змішуйте м’ясо з рисом в каструлі в процесі приготування, тільки перед подачею!

* Якщо ви не поспішаєте, загорніть каструлю з пловом в ковдру і залиште на 30-60 хвилин — він стане ще смачнішим.

Поетапне приготування узбецького плову:

У розпечену рослинну олію покласти цибулю, нарізану півкільцями. Обсмажити до золотистого кольору.

Додати нарізану яловичину (кубиками)

Додати нарізану моркву (скибками). Додати сіль і добре обсмажити.

Залити кип’яченою водою, так, щоб покрити моркву на 3-4 см. Зменшити вогонь і варити зірвак (так називається бульйон плову) на повільному вогні. З власного досвіду можу сказати, що чим довше вариться зірвак, тим смачніший і ароматний плов.

Рис — найважливіший компонент. Слід купувати тверді сорти, такі як девзіра, кунжара. Але, не знаю чи є такі сорти в Україні, так що беріть довго зерновий. Замочувати його не обов’язково, принаймні я цього не роблю, тому що наша сім’я любить розсипчастий плов. Добре переберіть його і промийте.

Увага! Перш, ніж засипати рис в казан, спробуйте зірвак на сіль. Її повинно бути більше, ніж ви зазвичай кладете в суп. Тобто пересолене, так як рис вбирає в себе сіль. В іншому випадку плов буде прісним.

Засипаємо рівномірно рис і акуратно наливаємо кип’ячену воду так, щоб покрило на 2 см. Робимо вогонь побільше і чекаємо поки рис вбере в себе воду. Після робимо ямочки в рисі до самого дна казана. Я роблю ручкою дерев’яної ложки в 5-6 місцях. Це для того, щоб вода швидше всмокталася і зірвак не підгорів. Дивимося на вміст в лунках, не забуваючи періодично протикати їх. Якщо рідина в них каламутна, значить вода ще повністю не википіла, а якщо рідина поблискує — це олія. Значить, можна сміливо зменшити вогонь до мінімуму, рис зібрати в гору, зверху посипати зірою і закрити кришкою.

Засікаємо час — 20 хв. (Це за правилами). Але я даю плову постояти на маленькому вогні 15 хв. вимикаю, гарненько його перемішую і знову даю постояти тепер уже 10 хв.
І плов по-узбецьки готовий. Смачного!!!

P. S. За бажанням в плов додають часник, барбарис, нут, айву. А з приходом весни роблять плов з каватакем. Це фарш, загорнутий в молоде виноградне листя. Виходить шалено смачно і з кислинкою.

Джерело

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Секрети смачного плову від шеф-кухаря